Socialinė veikla

Dec

PROJEKTAS „ŽALIA STOTELĖ

2011 m. agrofirma „Sėklos“ drauge su VŠĮ „Rūpi“ pradėjo projektą „Žalia stotelė“.

Šios iniciatyvos tikslas – sodininkavimu ugdyti kūrybingą bei atsakingą jaunąją kartą. Siekiama, kad augalų auginimas vaikams suteiktų galimybę išmokti svarbių gyvenimo įgūdžių, ugdytų jų ekologinį sąmoningumą, skatintų per potyrius (uostę, lietimą, klausą) tyrinėti juos supančią gyvąją aplinką.

Projektas skirtas ir sieja Lietuvos ugdymo įstaigas (darželius, mokyklas, globos namus, dienos centrus), kurios savo teritorijose gali kurti ir kuria žaliąsias erdves, o augalų auginimą įtraukia į vaikų ugdymo procesą. Vaikų sodininkavimas skiriasi nuo įprasto, nes čia skatinami vidiniai vaikų patyrimai, jaunųjų daržininkų kūryba lysvėse. Be to, sodininkavimas kasmet yra vis kitoks, nes ugdymo įstaigoms pristatoma metų tema, pavyzdžiui, „Kvadratinio metro daržas“, „Lietuviškas daržas“ ir kt.

Iniciatyva prasideda nuo ankstyvo pavasario ir tęsiasi iki pat rudens, kai nuimamas derlius. Pasibaigus auginimo sezonui, organizuojamos maisto gaminimo dirbtuvės bei sveikos gyvensenos užsiėmimai.

2016 m. projektas pervadintas į „Žalią pėdą“.

 

PROJEKTAS SIEJA

3 500

62

vaikų, kuriančių sodelius

Lietuvos ugdymo įstaigas

 maisto%20bankas.png

„MAISTO BANKAS“

Bendrovė taip pat ne kartą dalyvavo ir „Maisto banko“ akcijose, kurių metu dosniausiai aukojančius geradarius savanoriai apdovanojo įvairių daržovių, gėlių ir prieskoninių augalų sėklomis, taip išreikšdami dėkingumą ir viltį, kad gerumo daigai ateityje duos gausų ir vertingą derlių. Tikėtasi, kad ant palangės užaugusios gėrybės ne tik nudžiugins akį ar gomurį, bet ir maloniai primins apie suteiktą pagalbą tiems, kieno gyvenimas nėra lengvas.

 

soc1.png

„ANTAKALNIO DARŽAS – ANTAKALNIEČIŲ SODAS“

2016 m. Vilniaus Antakalnio mikrorajono bendruomenei bendrovė padėjo įrengti miesto sodą „Antakalnio daržą – antakalniečių sodą“, kuriame įrengtos 18 lysvių. Jose buvo pasėtos ir augintos skirtingų kultūrų daržovės bei prieskoniai: morkos, žirniai, ridikai, lapiniai burokėliai, ropės ir kt., o atnaujintame šiltnamyje bendruomenės nariai augino pomidorus, paprikas, pipirus, arbūzus.

Bendrovė surengė seminarų ciklą, kurie miestiečiams padėjo gilinti žinias medelių genėjimo, augalų sodinimo ir priežiūros klausimais.

„Antakalnio daržo – antakalniečių sodo“ bendruomenės iniciatyva buvo surengti renginiai: „Lysvių įrengimas“, kurių metu visi nariai kruopščiai įrenginėjo kvadratinio metro lysves, sėjo augalų sėklas ir tvarkė aplinką; „Vienos dienos restoranas“ – šio renginio metu bendruomenė gamino maistą iš pačių užaugintų daržovių. Patiekalų įvairovė buvo stulbinanti – meniu sudarė net 17 patiekalų, iš kurių vienas, žalių pomidorų čatnis, buvo pavadintas „Žalia stotele“. Šis patiekalas buvo gamintas iš bendrovės bandyminiuose laukuose išaugintų pomidorų. O auginimo sezoną vainikavo „Derliaus šventė“, kurios pagrindinis akcentas buvo moliūgas, nes būtent šių daržovių antakalniečiai užsiaugino daugiausia.