Bulvės yra vienos populiariausių daržovių. Kasmet jų išauginama daugiau nei 376,83 mln. tonų. Jų istorija prasidėjo Pietų Amerikoje prieš 10 tūkst. metų, o Europoje pradėtos auginti XVI amžiuje. Jos dominuoja ir lietuviškuose patiekaluose: bulviniuose blynuose, didžkukuliuose (cepelinuose), žemaičių blynuose. Nors yra manančiųjų, kad bulvių valgyti neverta, tačiau jose gausu naudingų medžiagų, pavyzdžiui, palaikančių sveiką kaulų struktūrą ir stiprumą: kalcio, geležies, cinko, magnio. Bulvės turi nemažai kalio ir vitamino B6, padedančio sumažinti spaudimą. Tiems, kuriuos kankina nemiga, taip pat patariama valgyti bulves, nes jose yra cholino. Bulvėse yra ir vitamino A. Svarbu įsidėmėti, kad jo daugiau turi gelsvos spalvos bulvės.
Trumpi faktai
Sodinimas ir priežiūra
Norėdami pagreitinti augimą, ankstyvąsias bulves padaiginkite. Supilkite sėklines bulves į daiginti skirtas dėžutes, pastatykite jas į šviesią, vėdinamą vietą. Balandį sudaigintas bulves sodinkite, kai dirvos temperatūra yra ne žemesnė nei +6 °C, o nesudaigintas bulves – tik nuo +8 °C.
Nuotr. Bulvių daiginimas
Sodindami niekada nepjaukite bulvių pusiau. Laikykitės 65–70 cm atstumo tarp vagų ir 30–35 cm atstumo tarp gumbų. Vagas formuokite rankiniu vagotuvu, vagos gylis turėtų būti apie 15 cm. Sėklinių bulvių griežtai nepatariama pjaustyti ir būtina ypač saugoti, kad sodinant nebūtų sužaloti išlindę daigeliai.
Jokiu būdu nenaudokite šviežio mėšlo, kalkių arba chloro turinčių mineralinių trąšų. Sodindami bulves patręškite mineralinėmis trąšomis. Nepamirškite, kad per didelis trąšų kiekis lemia bulvių skonį, kokybę ir sandėliavimą. Trąšas berkite šalia gumbo. Atkreipkite dėmesį į kiekvienos veislės atsparumą marui. Atsižvelgdami į kritulių dažnumą, bulves nuo maro purkškite maždaug kas 10-14 dienų, pradėję nuo Joninių (birželio 24 d.). Jei augalus itin puola kenkėjai, vegetacijos pabaigoje nupjaukite virkščias ir jas sunaikinkite.
Sėklinių bulvių veislės
Bulvės skiriasi branda, paskirtimi ir forma. Pirmajam derliui rekomenduojama rinktis ‘Adora’ arba ‘Nandina’ – labai ankstyvas veisles, vedančias apvaliai ovalios formos bulves. Išvirusios jos nesukrinta (‘Nandina’ sukrinta nežymiai) ir nejuoduoja. ‘Nandina’ iš kitų veislių išsiskiria gražia lygia odele ir puikia prekine išvaizda.
Nuotr. Bulvės ‘Nandina’
Lietuvoje populiariausia veislė ‘Vineta’ yra ankstyva ir veda apvaliai ovalios formos bulves. Jos labai tinka tradiciniams lietuviškiems patiekalams. Išvirusios sukrinta, bet nejuoduoja. Ieškantiesiems išskirtinio skonio tiks vidutiniškai ankstyva veislė ‘Laura’. Šių bulvių odelė rausva, o minkštimas geltonas. Išvirusios jos išlaiko savo formą ir gerą skonį. Taip pat verta išbandyti ir ‘Queen Anne’ – ankstyvą karališko skonio veislę, kurios bulvės išsiskiria ilgu žiemojimo laikotarpiu.
Nuotr. Bulvės ‘Laura’
Linkime visiems bulvių mėgėjams gero derliaus ir gardžių patiekalų su bulvėmis!
Straipsnio šaltinis: www.sodininkokalendorius.lt