Vynmedis – būsimas lietuvių numylėtinis?

 Vynmedis – būsimas lietuvių numylėtinis?

Nors mėgstamiausiu lietuvių augalu pavadinti vynuogių ir negalima, atsirastų ne vienas sodininkas, kuris pabandytų kitus įtikinti - vynmedį auginti tikrai verta. 

Sodinimo ypatumai 

Vynuogėms itin svarbi augimo vieta: „Mėgėjams geriausias pasirinkimas yra vynuoges auginti prie namų sienų, kur yra užuovėja, augalas gauna daugiau saulės spindulių, tad uogos būna saldesnės, o ir pati dirva yra geriau įšildoma, - sako UAB agrofirmos „Sėklos", valdančios parduotuvių tinklą „Žalia stotelė", produkto vadovė Gražina Anusevičienė. - Taip pat labai svarbu pasirinkti tinkamą dirvą. Svarbiausia, kad ji būtų pakankamai šilta, todėl optimaliausias variantas yra derlinga ir sausoka, molinga dirva su galimybe, esant reikalui, palieti gegužės-birželio mėnesiais. Dirvos rūgštingumas turėtų būti artimas natūraliam - 6,5-7,2 pH". 

Pats geriausias metų laikas sodinti vynmedžius - pavasaris, nes iki rudens jie išleidžia papildomų šaknų, sutvirtėja. Derlingame dirvožemyje vynmedis sodinamas mažiausiai 45 x 45 cm duobėje, kurios dugne turi būti purios žemės sluoksnis. G. Anusevičienė pastebi, kad sodinant reikia iškart numatyti, prie ko bus pritvirtintos medžio šakelės: jei tai siena, tvirtinimą reikia numatyti joje, jei atviras laukas - įstatyti kuolą. Sodinuko šaknys dalinai užpilamos derlinga puria žeme, tada įdedama mėšlo (perpuvusio) - labai svarbu, kad mėšlas nepatektų ant šaknų, nes gali jas nudeginti - ir vėl užpilama derlinga žeme. Tuomet reikia gausiai palaistyti, kad vanduo pasiektų šaknis. Vynuogės sodinamos eilėmis paliekant tarpus tarp augalų apie 1-1,5 m, o labai augias veisles ir iki 2 m. Tarpai tarp eilių turėtų būti 2-2,5 m. Eiles lauke geriausia išdėstyti pietų-šiaurės kryptimi. Specialistė priduria, kad sodinant vynmedį iš vazonėlio žemės gumulo ardyti nereikia.   

Svarbiausia - teisinga priežiūra

Vynmedžio formavimas (genėjimas) - yra vienas svarbiausių priežiūros elementų, lemiančių ne tik uogų skonį bei gausą, bet ir estetinį vaizdą. Vynmedžiai kasmet formuojami skirtingai: pirmų metų pavasarį sodinukas trumpinamas iki 5 pumpurų, po genėjimo paliekamos 2 stiprios šakos; antrais metais viena augalo šaka trumpinama iki 3 pumpurų, o kita prilenkiama lygiagrečiai žemei (ne žemiau nei 40 cm), vasarą iš trumpojo kelmelio leidžiama išaugti 2 šakoms, o iš jų išaugusios šakelės trumpinamos už šešto lapo, iš šonų augančios šakelės - už pirmo lapo; trečiais ir vėlesniais metais pavasarį visiškai išpjaunama derėjusi šaka, o kita trumpinama iki 3 pumpurų, vasarą derančios šakos trumpinamos už šešto lapo, skaičiuojant nuo pirmos kekės, o neužmezgusios vaisių šakos išpjaunamos.

Vynmedžių tręšimas priklauso nuo to, kokia yra dirva: molingose dirvose įprastai yra gerokai daugiau kalio, magnio, kalcio ir kitų mikroelementų, tad jas tręšti reikia rečiau, tuo tarpu lengvesnėse dirvose (smėlingose) šių elementų mažiau, todėl jas ir tręšti reikia dažniau ir atsakingiau. Tinkamai pasodinus augalus, G. Anusevičienės teigimu, tręšti reikia tik papildomai, tad siūloma rinktis kompleksines trąšas su mikroelementais. Puikiai tinka medienos pelenai, o mėšlo ištrauka geriausia skystu pavidalu. 

G. Anusevičienės teigimu, vynmedį svarbu apsaugoti nuo šalčio, kuris mūsų krašte pakankamai nepastovus. „Pasiruošimą reikėtų pradėti tik nukritus lapams. Augalai nugenimi, nuimami nuo atramų ir suguldomi ant žemės. Dengimui galima naudoti žemę (augalai apkasami iki 30 cm) arba šiaudus, lapus, plėvelę ar pan.", - patarimais dalijasi specialistė. Ji pastebi, kad svarbiausia dengti jaunus medelius - vėliau jie tampa atsparesni šalčiui, nors, siekiant apsidrausti, žemę šaknų plote vis tiek patariama pamulčiuoti lapais ar durpėmis. Geriausia rinktis šaltį pakeliančias veisles - yra tokių, kurios gali atlaikyti ir daugiau iki -28-32°C temperatūrą. 

Rekomenduojamos veislės 

Vynmedžių veislių yra pačių įvairiausių, tad labiausiai sau tinkamą išsirinks net ir didžiausias gurmanas. G. Anusevičienės rekomenduojamos veislės, derančios tamsiai mėlynas uogas: desertinės veislės, atsparios šalčiui („Swenson Red" iki -30°) ir vedančios dideles uogas - ‘Agat donski‘ bei ‘Fredonia‘, dėl didelio derlingumo ir saikingo reto genėjimo ypač vertinama ‘Konkord rosyski‘ veislė. Norintiems užsiauginti geltonų vynuogių, patariama rinktis besėkles, išskirtinio skonio vynuoges, derančią veislę ‘Interlaken‘ arba desertines uogas, tinkamas vyno gamybai, derančią veislę ‘Junior‘. Pasak specialistės, abi šios veislės lengvai prižiūrimos ir atsparios ligoms bei šalčiui.